Blogg

Arkiv
Kategorier

Solen skinte over OFV’s sommerkonsert på Oslo Bymuséum 2. juni!

Av konsertskribent Per-Johan B. Bogerud, OFV-medlem.

Tirsdag 2. juni startet med plaskregn og kalde vinddrag rundt hus- og gatehjørner. Det var hustrig å bevege seg utendørs. I særdeleshet med tanke på å måtte sitte gjennomvåt på Venneforeningens sommerkonsert. Men utpå ettermiddagen revnet skydekket, og presis kl. 19.30 kunne styre-medlem Liss Laan som konsertansvarlig, ønske en tilnærmet fullsatt Ballsal på Bymuséet hjertelig velkommen til en annerledes ambassadekonsert. Hun rettet et ekstra velkommen til OFO’s kvartett, som for første gang skulle opptre sammen.

Liss Laan innledet med en kort orientering om Oslo Bymuséum med sin bakgrunn i Frogner Hovedgård. Den er kjent fra middelalderen, i 1896 kjøpt av Oslo kommune. Hovedbygningen oppført av Bernt Anker. I henhold til invitasjonen, hadde Liss Laan lykkes å tromme sammen fire av Filharmoniens toppmusikere. Disse var: Elise Båtnes, fiolin, Henninge Landaas, bratsj, David Friedeman Strunk, obo og Bjørn Solum, cello.

Fire av OFO’s toppmusikere utgjorde OFO-kvartetten som 2. juni underholdt på OFV’s sommerkonsert. Fra venstre: David Friedman Strunk, obo, Elise Båtnes, fiolin (til daglig 1. konsertmester i Oslofilharmonien), Henninge Landaas, bratsj og Bjørn Solum, cello.

Fire av OFO’s toppmusikere utgjorde OFO-kvartetten som 2. juni underholdt på OFV’s sommerkonsert. Fra venstre: David Friedman Strunk, obo, Elise Båtnes, fiolin (til daglig 1. konsertmester i Oslofilharmonien), Henninge Landaas, bratsj og Bjørn Solum, cello.

Et trykt program med konsertens repertoar og presentasjon av de fire OFO-musikernes musikalske meritter, bar preg av at dette skulle bli en sommerkonsert med stil. Den ble åpnet med Kvartett C-Dur P IX:21 med Franz Krommer (1759-1831) som komponist. Musikkstykket bestod av allegro (i hurtig, livlig tempo), adagio ( i meget langsomt tempo) og rondo (hovedtemaet vendte regelmessig tilbake).

OFO-kvartetten fortsatte med Fantasy Op. 2 komponert av Benjamin Britten (1913-1976). Han var en britisk komponist, pianist og dirigent; en av 1900-tallets fremste komponister.

Sommerkonserten ble avsluttet med Kvartett F-Dur KV 370, en komposisjon av Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)-

Et interessant poeng i denne sommerkonserten var en introduksjon av hvert musikkstykke fremført av oboisten Strunk. Han gjorde dette på en lettfattelig, delvis også humoristisk måte, slik at publikum lettere kunne få innsyn i komponistenes tankeverden. Akkurat slik de fleste konsertene i Konserthuset innledes med «Bak notene». De fremmer den musikalske forståelsen, spesielt blant ikke-musikere som lytter med et åpent sinn. Det er jo nettopp derfor noen hver av oss går på konsert, ikke sant? Med åpent sinn, altså!

LIss takker

Liss Laan, konsertansvarlig, takker og påskjønner OFO-kvartetten (samme musikerrekkefølge som på foregående bilde) med vårlige blomsterbuketter for sommerkonsertens flotte musikkprogram.

Sommerkonserten på Bymuséet stod ikke tilbake for tradisjonen med sosialt samvær i etterhånd. Rundt småbordene i Herregårdskroen   fant vennemedlemmer og ledsakere hverandre over et glass vin (eller to?), alternativt alkoholfritt. Praten gikk høylydt og begeistret, slik den alltid gjør når OFV-venner og ledsakere utveksler konsertopplevelser.

Det anses som sikkert at sommerkonsertens publikummere ønsker seg gjentakelse av dette evenementet. For som det fremgår av innbydelsen: Det blir et flott program! – Og det ble det, virkelig!