Foto: Bjørn Petter Ulvær

«Gothic Modern»: Fra mørke til lys – i bildekunst og opera. En stor opplevelse!

Arrangementet «Musikk og Gothic Modern» på Nasjonalmuseet 30. april ble en stor suksess. Det hele åpnet kl. 17.00, og noen fant da veien til kafeen i 2. etasje og hyggelig samvær, mens andre benyttet den første timen til å se utstillingen, mange for andre gang.

Kl. 18.00 var omtrent 100 forventingsfulle kunst- og musikkinteresserte samlet i Nasjonalmuseets flotte Auditorium for å oppleve foredrag og opera. Venneforeningens hovedansvarlige, Haakon Thaulow, og Operaakademiets Ane Wadd-Oseth, åpnet det hele. Kurator Lin Stafne-Pfisterer holdt så et interessant foredrag om utstillingen «Gothic Modern», om hvordan det gotiske uttrykket og motivvalget fra middelalderen påvirket kunstnere mange hundre år senere. Hun trakk f. eks. linjene fra Albrecht Dürers «Melencolia» til Munchs «Aften.Melankoli» og Max Klingers «Night», og fra middelalderens raderinger om Adam og Eva til Munchs «Stoffveksling», som Munch opprinnelig faktisk kalte «Adam og Eva».

Lin Stafne-Pfisterer trakk også fram et interessant kunsthistorisk poeng: Mange kunstnere er viet lite oppmerksomhet i ettertid, fordi de ikke representerte så mye grensesprengende eller innovativt i sin samtid, selv om de var store i sin samtid. Det var f.eks. typisk for anerkjente kunstnere, som på slutten av 1800-tallet, i motivvalg, uttrykk og teknikk vendte tilbake til middelalderen. En slik kunstner var østerrikske Marianne Stokes, som er representert på utstillingen «Gothic Modern» med flere fascinerende bilder.

Lin Stafne-Pfisterer kunne også fortelle at mange kunstnere hadde et nært forhold til musikken. Richard Strauss var i 1917 i Oslo for å holde konsert i Universitetets Aula, og ble så begeistret for Munchs «Solen» at han nesten glemte å spille! Lin avsluttet med følgende Sibelius-sitat: «Musikk begynner der muligheten for å uttrykke seg med ord slutter».

Og det var et perfekt oppspill til kveldens operakonsert! Og hvilken fantastisk operakonsert det ble! Fem unge, strålende talenter fra Operaakademiet ga publikum en konsert de sent vil glemme. De fem var Julius von Forster, Elise Brekke, Simon Grønås, Fredrikke Corneliussen og Guro Thronæs-Sivertsen, strålende akkompagnert av pianisten Lina Braaten. Vi fikk høre kjente og mindre kjente arier og duetter av Sibelius, Poulenc, Brahms, Massenet, Floyd, Offenbach, Wagner, Grieg og Verdi. Musikken fulgte temaet fra utstillingen, og beveget seg fra mørke til lys. Operasangerne startet derfor med Sibelius sin «Come away death» og avsluttet med Verdis lystige «Libiamo, ne´lieti calici» fra La Traviata.

Publikum var svært begeistret, og det er ingen tvil om at norsk opera går lysende tider i møte!

 

Bjørn Petter Ulvær

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer.