G-DD63ZNQ89F

Foto: Bjørn Petter Ulvær

Musikertreffet med cellistene bød på en urpremiere, skrevet for anledningen!

En stor gruppe konsertgjengere hadde funnet veien til A-spissen torsdag 3. april, der de fikk møte Oslo-filharmoniens cellister. Det hele åpnet med et herlig stykke, fire norske folketoner arrangert for cello.

Til kveldens musikertreff fikk vi møte Louisa Tuck (solo), Katharina Hager-Saltnes (nestgruppeleder), Bjørn Solum (fjerdestilling), Hans Joseph Groh, Cecilia Götestam, Kari Ravnan, Toril Syrrist-Gelgota og Johannes Martens. Det ble tydelig for alle fremmøtte at dette var musikere som trives sammen, og at det gode samholdet skaper en energi som smitter over på spillet og publikum.

Etter presentasjonsrunden, der cellistene presenterte seg selv, ble det åpnet for spørsmål fra publikum. Tidligere på kvelden hadde publikum fått høre Kristine Tjøgersens «Between Trees», et fascinerende stykke som er rikt på uvanlige lyder som følge av ukonvensjonell bruk av orkesterets instrumenter, bl.a. celloene. Musikerne fikk spørsmål om hvordan de frembrakte de selsomme lydene, og fikk demonstrert hvordan det ble stukket spisepinner mellom strengene på celloene, spisepinner som deretter ble slått på, slik at de vibrerte sammen med strengene!

Vi fikk også vite at noen av musikerne spiller på instrumenter de selv eier, noen på instrumenter fra Dextra Musica og ytterligere andre på instrumenter som Oslo-filharmonien eier. Flere av instrumentene er laget av de gamle mesterne fra 1600- og 1700-tallet, som Louisa Tucks «Gagliano» fra rundt 1745, Johannes Martens´ «Rugeri» fra 1690 (han spilte på et annet instrument denne kvelden), Katharina Hager-Saltnes´»Guadagnini» og Bjørn Solums «Montagnana». Bjørn Solum fikk spørsmål om orkesterets celloer gikk på omgang. Vi fikk vite at de stort sett fulgte stillingen i orkesteret, og «hvis man fikk tildelt en Montagnana, så sier man ´ja´!». Geir Tore Larsen, tidligere cellist i Oslo-filharmonien, fortalte at han som pensjonist selvsagt savnet samspillet og samværet med cellistene, men aller mest savnet han «Guadagninien», som Katharina Hager-Saltnes nå spilte på!

Musikertreffet ble avsluttet med en urpremiere! Louisas elev, Thomas Nettle, hadde arrangert et stykke for anledningen, et stykke som bygde på nasjonalsangene til de tilstedeværende cellisters opprinnelsesland, som var Norge, Sverige, Tyskland, USA og England. Utrolig imponerende og morsomt!

Bjørn Petter Ulvær

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer.