Er dette de ti beste symfoniene noensinne?

Musikktidsskriftet Gramophone har «kåret» det de mener er de ti beste symfoniene. Det er selvsagt på mange måter et håpløst forehavende. Ikke bare vil meningene være delte, men hva skulle være kriteriene? Uansett, det som er interessant med Gramophones liste, er at de har valgt ut symfonier i ulike tidsperioder, fra Haydn til Sjostakovitsj, symfonier av høy kvalitet og symfonier som representerer et udiskutabelt høydepunkt i sin epoke. Listen blir dermed også en reise gjennom symfoniens historie.

I tillegg har Gramophone valgt ut det de mener er de beste innspillene av disse historiske symfoniene. Spesielt morsomt for oss er det at Oslo-filharmonien og Klaus Mäkeläs innspilling av Sibelius´5. symfoni kommer med på listen!

Her er listen:

  • Haydns symfoni nr. 60 i c-moll, «Il distratto» (1774). Anbefalt innspilling er med orkesteret Il Giardino Armonico, med Giovanni Antonini som dirigent.
  • Mozarts symfoni nr. 40 (1788) med Scottish Chamber Orchestra og Sir Charles Mackerras
  • Beethovens symfoni nr. 5 (1804-08), i en innspilling med Pittsburgh Symphony Orchestra og Oslo-filharmoniens faste gjestedirigent, Manfred Honeck. Det er forøvrig Honeck som dirigerer Oslo-filharmonien på turnéen til Gøteborg i mai 2023.
  • Bruckners symfoni nr. 5 (1876), og med Lucerne Festival Orchestra under ledelse av Claudio Abbado som anbefalt innspilling.
  • Dvôráks symfoni nr. 9, «Fra den nye verden» (1885). Her mener Gramophone at en innspilling med Berlinerfilharmonikerne og Rafael Kubelik er den beste.
  • Tsjakovskijs symfoni nr. 6, «Pathétique» (1893). Anbefalt innspilling er med det novosibirske orkesteret MusicAtaerna og dirigenten Teodor Curretzis. Et godt eksempel på at det ikke alltid er de store, kjente orkestrene som leverer de beste innspillingene.
  • Mahlers symfoni nr. 4 (1892). Denne gangen er det orkesteret Les Siècles med dirigenten Francois-Xavier Roth og sopranen Sabine Devieilhe som troner øverst på listen over innspillinger.
  • Sibelius´ symfoni nr. 5 (1915), med Oslo-filharmonien og Klaus Mäkelä som beste innspilling. Hvilket enorm anerkjennelse!
  • Prokofjevs symfoni nr. 5 (1944). Og her holder den gamle mesteren fortsatt stand: beste innspilling mener Gramophone fortsatt er Herbert von Karajans innspilling med Berlinerfilharmonikerne.
  • Sjostakovitsjs symfoni nr. 10 (1953), med Boston Symphony Orchestra og dirigenten Andris Nelsons.

Dette er selvsagt også blant de mest oppførte symfoniene i verden, og Oslo-filharmonien har spilt dem alle sammen siden 2004 og framover.

 

Kilde: Gramophone

Bjørn Petter Ulvær

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer. 

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og gode tilbud.