Foto: Three Lions/Stringer

Dette visste du ikke om Beethoven!

Oslo-filharmonien og Klaus Mäkelä gjester Musikverein i Wien og Elbphilharmonie i Hamburg i disse dager, og med Leif Ove Andsnes på klaver spiller de Beethovens 5. klaverkonsert, den såkalte «Keiserkonserten». Denne klaverkonserten er Beethovens siste, og han var nesten helt døv da den ble urfremført i 1811.

Men hvem var egentlig Ludwig van Beethoven? Her har vi samlet noen interessante fakta om denne revolusjonerende komponisten.

Usikkert når han ble født

Beethovens fødselsdato er ikke nøyaktig kjent. Bare datoen for hans dåp er kjent med sikkerhet, 17. desember 1770. På 1700-tallet var spedbarnsdødeligheten så høy at dåp ofte fant sted bare en eller to dager etter fødselen. Det antas derfor at Beethoven ble født 15. eller 16. desember.

Beethovens barndom var ikke lett

Ludwig van Beethoven ble født i en ikke spesielt velstående familie, men i en familie som elsket musikk. Hans bestefar var en habil musiker og hans far, Johann van Beethoven, var tenor ved kurfyrstens hoff. Faren hans hadde imidlertid rykte på seg for å være brutal, alkoholisert og middelmådig i sin musikalske praksis. Johann skjønte tidlig at sønnen hadde et talent for musikk og ønsket å gjøre ham til en ny Mozart. Ludwig lærte å spille piano i tidlig alder, men farens voldelige og autoritære pedagogiske metoder gir ikke det forventede miraklet. Bare 11 år gammel måtte Ludwig slutte på skolen. Han ble familiens forsørger i en alder av 14, fordi faren ikke var i stand til å forsørge familien.

Faren hans løy på alderen hans

Ludwigs første offentlige opptreden fant sted 26. mars 1778 i Köln. Han var da litt over 7 år gammel. For å imponere publikum enda mer, hevdet faren at han bare var 6 år. Beethoven skal lenge ha trodd at han var yngre enn han egentlig var!

Han kunne ikke det mest elementære innen matematikk

Beethoven måtte slutte på skolen i svært ung alder. Han visste hvordan man trekker fra og legger til, men hadde ikke lært å dele eller multiplisere. Denne mangelen ble et livslangt problem og hindret ham i å styre økonomien sin godt. I 1801 beskrev han seg selv som «en inkompetent forretningsmann og dårlig til å regne»!

Han var en strålende improvisator

Mens han var i Wien, deltok Beethoven regelmessig i improvisasjonskonkurranser organisert av adelen, og Beethoven utmerket seg spesielt i denne disiplinen. På sitt første besøk i Wien opptrådte 17 år gamle Ludwig van Beethoven for Mozart, og improviserte en komposisjon. Mozart, som på den tiden var den største komponisten i Wien, var generelt lite imponert over andre musikere, men gjorde et unntak for unge Ludwig. Ingen vet egentlig hva som skjedde i konserten, men Mozart skal ha gått ut av rommet og sagt: «Hold øye på ham – en dag vil han gi verden noe å snakke om.»

Beethoven lærte også av Haydn

Etter å ha flyttet til Wien i begynnelsen av 20-årene, tok Beethoven timer hos Joseph Haydn, symfonienes far. Beethoven hadde ikke lett for å akseptere autoriteter, og Haydn var intet unntak. De to ble ofte frustrert av hverandre, timene tok slutt, og forholdet mellom dem surnet.

Beethoven giftet seg aldri, men var en stor romantiker

Selv om han aldri giftet seg, ble Beethoven ofte forelsket i kvinner. Mesteparten av disse var dessverre for ham allerede i et forhold. Noen av hans vakreste komposisjoner er dedikert til kvinner.

Ikke mange elever

Beethoven ble ikke rik på sine komposisjoner, og måtte ta elever for å klare seg. Men han var kritisk: det var ikke alle som kvalifiserte seg til å være Beethovens elev. Det sies at han foretrakk unge virtuoser – og vakre kvinner. Han kunne også være ganske eksentrisk som lærer. Han hadde en avtale med en elev for en leksjon. Da studenten ankom, tok Beethoven ham med på en spasertur. De fortsatte å gå, stille, åpenbart tenkte Beethoven på noe. Til slutt dro de hjem, og Beethoven sa til ham at han kan dra nå, timen var over!

«Für Elise» er ikke skrevet for Elise!

Elise var faktisk Therese! En av hans berømte komposisjoner, «Für Elise», er en kjærlighetserklæring. Da musikkviteren Ludwig Nohl fant partituret til verket, var tittelen nesten uleselig. Bare de to siste bokstavene «SE» er fortsatt synlige. Nohl tenkte på «Elise» og publiserte partituret under tittelen «Für Elise». Det var bare det at ingen i Beethovens omgangskrets het Elise. Det er derfor sannsynlig at den egentlige tittelen på verket snarere er «Für Therese», siden Therese er navnet på to kvinner som Beethoven var spesielt nær. En av dem, Therese Malfatti, var hans ledsager i to år, men avslo hans frieri. Det er derfor mest sannsynlig at komposisjonen er dedikert henne.

Beethoven var syk hele livet

Beethoven ble født i en tid uten moderne medisin, og led av døvhet, revmatisme, revmatisk feber, tyfus, hudsykdommer, byller, en rekke infeksjoner, betennelse i øyet, gulsott, kronisk hepatitt, leversykdom og mer. Det hevdes også at han, i likhet med sin far, hadde et alkoholproblem.La oss likevel avslutte med hans berømte sitat, i et brev til prins Karl Lichnowsky i 1806: «Prins, hva du er, er du ved en tilfeldighet født til. Det jeg er, er jeg av meg selv. Det er og vil være tusenvis av prinser. Men det er bare én Beethoven».

(Kilder: culturezvous.com, mentalfloss.com)

Bjørn Petter Ulvær

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer. 

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og gode tilbud.