Resultatene fra medlemsundersøkelsen, som ble gjennomført i januar/februar 2025, foreligger nå. Før vi går i gang med å fortelle om resultatene fra undersøkelsen, vil vi rette en stor takk til alle som deltok i undersøkelsen. De svarene dere som medlemmer har avgitt, har gitt styret i Oslo-filharmoniens Venner mange gode idéer til hvordan vi kan gjøre det enda mer attraktivt å være med i venneforeningen.
Støtte, kunnskap og åpne prøver viktigst
Å støtte Oslo-filharmonien er den viktigste grunnen til at folk er medlemmer i OFV (87%). Men det er også interessant å registrere at de nest viktigste årsakene til medlemskap er å kunne delta på åpne prøver (52%) og å få mer kunnskap om orkesteret og klassisk musikk (49%), som trekkes fram av omtrent halvparten av medlemmene. Å kunne bytte abonnementsbilletter gratis, få prisgunstige konsertbilletter samt delta på medlemsarrangementer er viktig for en tredjedel av medlemmene.
Medlemmene er svært godt fornøyd
Når det gjelder Oslo-filharmonien og Konserthuset, trekkes følgende fram:
- At den litt mer omfattende informasjonen som står i det utdelte konsertprogrammet, også finnes på nettsidene før konserten.
- Teleslynge under Bak Notene.
- Bedre utgang fra salen for funksjonshemmede.
- Bedre lyd under innledningsforedraget på Kort&Klassisk.
Venneforeningen får følgende tilbakemeldinger:
- Musikertreff også etter fredagskonsertene, ikke bare på torsdager (dette løftes fram av flere).
- Flere åpne prøver i sesongen.
- Åpne for muligheten til å ta med et ikke-medlem på arrangementer.
- Mulighet for å gi feedback til Oslo-filharmonien, om repertoaret, akustikken, kommentere planer om nytt konserthus m. m. (noe for et medlemsmøte?).
- Informere om hvilke av OFVs arrangementer som er egnet for rullestolbrukere.
- Enda gunstigere billettordninger for medlemmene. Ofte bare dårlige billetter tilgjengelig.
- Det er få sosiale møteplasser for yngre medlemmer
Det er flere gode punkter her, som styret i venneforeningen vil ta tak i.
Arrangementene er populære
De åpne prøvene er populære. Nesten halvparten (46%) av medlemmene har deltatt på en eller flere åpne prøver. Og vi har en “hard kjerne” på 10% som har deltatt på mer enn halvparten av de 12 åpne prøvene siste året.
Også musiker- og dirigenttreffene er relativt populære. En tredjedel av alle medlemmene har deltatt på ett eller flere musikertreff siste året. 12% har deltatt på 3 eller flere musiker- og dirigenttreff.
I tillegg til musikertreffene og de åpne prøvene, har venneforeningen arrangert to turnéreiser og fem andre arrangementer i 2024 (ambassadekonsert, konserter på Nasjonalmuseet og Ibsenmuseet og medlemsmøte).
Oppmøtet på disse arrangementene har vært godt. Likevel stilte styret seg spørsmål om prisen, kvaliteten eller andre ting var årsak til at ikke enda flere møtte opp.
For det første ser vi at pris hadde liten betydning for våre ordinære arrangementer. Bare 2% løfter fram prisen som årsak til at de ikke meldte seg på. For turnéreisene er prisen viktigere: 26% opplever at de var for dyre. Og det er styret i OFV kjent med. Uheldigvis har både hotellovernatting, flyreiser og restaurantbesøk blitt betydelig dyrere de siste årene, og det rammer turnéreisene også. Styret har ved et par anledninger kuttet ned på sightseeing, museumsbesøk og andre tilleggsaktiviteter for å holde prisen nede, men det har kanskje igjen gått ut over turnéreisenes attraktivitet.
Ellers er tidspunktet passet ikke/hadde ikke tid den viktigste årsaken til manglende deltakelse, for både turnéreiser og andre arrangementer. Dette løftes fram av i underkant av halvparten av medlemmene.
At arrangementene ikke er interessante nok, synes ikke å være et stort problem. 9% trekker fram dette, og vi kan ikke forvente at alle arrangementene er like interessante for alle. At bare 9% er negative, burde være innenfor rammen av det som er akseptabelt.
8% så ikke invitasjonen. For arrangementet «Vann i musikk» på Nasjonalmuseet var andelen 14%, så i det tilfellet har vi ikke markedsført arrangementet godt nok. På den annen side, antall påmeldte var nøyaktig lik det antall plasser vi hadde.
Generelt synes ikke at arrangementet var fullbooket å ha vært et stort problem. Bare 4% nevner dette som årsak til ikke deltakelse. Men, 11% oppgir det som årsak til at de ikke deltok på ambassadekonserten, som altså hadde en begrensning på 45 plasser. Styret har vært opptatt av å sette opp arrangementer med plass til mange, som arrangementene på Nasjonalmuseet og Ibsenmuseet i fjor og konsertene på Henie Onstad Kunstsenter og med Vika Kammerorkester i Universitetets Aula i år.
Nettsiden er godt besøk og satt pris på
Nettsiden er svært godt besøkt. 23% av medlemmene er innom nettsiden én gang i uka eller oftere, og hele 68% er innom minst én gang i måneden. I sum betyr det at gjennomsnittsmedlemmet er på nettsiden i gjennomsnitt 22 ganger i året, eller nesten hver 14. dag.
Nettsiden og artiklene der blir satt stor pris på. Hele 85% av medlemmene har stor (59%) eller litt (26%) glede av artiklene på nettsiden ofvenner.no.
Konsertpreferanser
Hva slags musikk er det folk helst vil lytte til på konsert, og er det annerledes enn det de lytter til hjemme? Medlemmene i Oslo-filharmoniens Venner er påfallende enige om hva de helst vil høre på konsert: Av tabellen nedenfor ser vi at det er “Sen romantikk”, dvs. musikk av Brahms, Bruckner, Mahler, Tsjaikovskij osv. som topper preferanselisten. Deretter følger “Tidlig romantikk” (Beethoven, Schubert osv.) med 72%. “Klassisisme” (Mozart, Haydn osv.) og “Modernisme” (Sjostakovitsj, Stravinskij, Bartok osv.) slåss om tredjeplassen, med hhv. 64% og 63%. Det er også verdt å merke seg at “Samtidsmusikk” kommer relativt høyt opp med 21%, høyere enn renessansemusikk og tidligere musikk.
Vil man høre annen slags musikk hjemme? Både ja og nei. «Modernisme» og «Samtidsmusikk» er det mye mindre vanlig å lytte til hjemme enn på konsert. Dette er først og fremst musikk for konsertsalene. Også «Sen romantikk» står sterkere på konsert enn hjemme i stua. For de øvrige, litt eldre musikkgenrene, er det små forskjeller mht. lytting hjemme eller på konsert.
De yngre medlemmene har et litt annet preferansemønster. Også de lytter helst til «Sen romantikk» på konsert (89%) og preferansen er enda tydeligere enn blant de eldre. Utover det skiller de yngre seg fra alle medlemmer ved at hele 32% gjerne hører «Samtidsmusikk» på konsert, mens andelen som hører dette hjemme er på nivå med de eldre.
Andre kultur- og musikkaktiviteter
Det er nyttig for styret i Oslo-filharmoniens Venner å vite hvilke andre kulturaktiviteter våre medlemmer er engasjert i. Det kan gi oss verdifulle idéer til samarbeidspartnere for ulike arrangementer. Som det fremgår av tabellen nedenfor, deltar våre medlemmer på konserter og andre musikkarrangementer nesten hver eneste måned, i gjennomsnitt 10,5 ganger i året. Det er ikke så overraskende.
Mer overraskende er er det at nesten like mange går på museer, gallerier og bibliotek, hele 9,5 ganger i året. Dette forklarer den høye interessen våre medlemmer viser for arrangementene på Nasjonalmuseet og Henie Onstad Kultursenter.
Mange ville kanskje trodd at interessen for opera og ballett var mer utbredt blant våre medlemmer (4,3 ganger i året, dvs. litt hyppigere enn én gang i kvartalet), men medlemmene går faktisk oftere på kino enn i operaen. Teater og musikaler står også på medlemmenes aktivitetsliste, men litt sjeldnere enn én gang i kvartalet.
Medlemmenes musikkinteresser går i noen grad ut over den klassiske musikk – men ikke mye. Praktisk alle har vært på et klassisk musikkarrangement siste 12 måneder. Den nest mest populære musikkgenren, i hvertfall målt i antall arrangementer man har vært på, er – kanskje noe overraskende – jazz og blues. 41% har vært på slike konserter eller festivaler. En tredjedel har vært på popkonsert eller -festival. Hip-hop og raggae er helt utenfor medlemmenes interesseområde (2%). Country og folkemusikk noe mer, mens hele 16% har vært på et arrangement med verdensmusikk.