Foto: Mathias Benguigui

Mäkelä etterfølger Riccardo Muti som sjefdirigent for Chicago Symphony Orchestra!

Klaus Mäkelä er utnevnt til ny sjefsdirigent for Chicago Symphony Orchestra fra starten av sesongen 2027-28 etter Riccardo Muti. Han blir CSOs 11. sjefsdirigent i organisasjonens 133-årige historie. Mäkelä blir, som mange vet, også sjefdirigent for Amsterdams Royal Concertgebouw Orchestra ved starten av sesongen 2027-28.

Mäkelä vil dirigere Chicago-orkesteret i minimum 14 uker per sesong: 10 uker med konserter i og rundt Chicago, pluss fire uker med nasjonale og internasjonale turneer.

Mäkelä dirigerte dette store, amerikanske orkesteret første gang i april 2022. Jeff Alexander, president for Chicago Symphony Orchestra Association sier: «I sine to første minneverdige engasjementer med CSO etablerte Klaus Mäkelä en eksepsjonell kontakt med våre musikere og demonstrerte sin evne til å levere ekstremt rørende forestillinger av et bredt repertoar. Da vi ble kjent med ham fra podiet, hans ekstraordinære musikalske talent, hans lidenskap for kunstformen, hans store interesse for musikkutdanning og arven fra CSO og hans medfødte evne til å etablere varme og oppriktige relasjoner med våre ledere, frivillige, konsertdeltakere, givere og administrativt ansatte, ble det raskt klart at han var det ideelle valget for å lede orkesteret inn i fremtiden. Jeg er strålende fornøyd med dette resultatet.»

Mäkelä selv uttalte om utnevnelsen: «Jeg er beæret over å ha blitt valgt som sjefsdirigent for Chicago Symphony Orchestra og er inspirert til å ta fatt på denne reisen med et orkester som kombinerer slik glans, kraft og lidenskap. Jeg ser frem til å bli bedre kjent med musikerne i årene som kommer, og er takknemlig for den tiden vi har til å etablere og utdype vårt forhold, som forberedelse til det som er en stor og spennende forpliktelse».

Om sine roller i sine franske og norske ensembler sa han: «Fra 2027-28 vil mine hovedoppgaver være mitt partnerskap med Chicago Symphony Orchestra og Royal Concertgebouw Orchestra. Inntil da forblir jeg forpliktet til mitt pågående samarbeid med Orchestre de Paris og Oslo-filharmonien. Jeg ser frem til den musikkproduksjonen vi har planlagt for de neste tre sesongene, og til å komme tilbake til begge institusjonene med jevne mellomrom etter at mine offisielle perioder er fullført».

Mäkelä er for tiden i Chicago for å gjennomføre prøver til en konsert som inkluderer den amerikanske premieren av Sauli Zinovjevs «Batteria», Sjostakovitsjs 10. symfoni og 1. cellokonsert, sistnevnte med Sol Gabetta i sin CSO-debut. Hans neste Decca-utgivelse, som kommer ut til sommeren, er av Sjostakovitsj’ symfonier 4-6 med Oslo-filharmonien.

Mäkelä blir ikke den eneste dirigenten som leder store orkestre på begge sider av Atlanteren. Andris Nelsons leder både Boston Symphony Orchestra og Gewandhausorchester i Leipzig. Og en av Mäkeläs forgjengere ved Chicago Symphony, Sir Georg Solti, ledet også både Orchestre de Paris og London Philharmonic samtidig med sin amerikanske post.

(Oversatt fra artikkel i Gramophone)

Bjørn Petter Ulvær

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer. 

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og gode tilbud.