Så er det dokumentert: Live musikk har størst følelsesmessig effekt!

At musikk kan ha en sterk effekt på følelser vet vi, og tidligere studier har vist at å lytte til innspilt musikk stimulerer følelsesmessige og fantasifulle prosesser i hjernen. Vi har også tidligere skrevet om dette i Nyhetsbloggen Allegro. Du kan lese om dette her.

Men det har ikke vært klart om å lytte til musikk i en live-setting, dvs. på en musikkfestival, i en konsertsal, på en operascene eller pianobar, utløser en annen respons i hjernen enn å lytte til innspilt musikk.

For å undersøke dette utførte en gruppe sveitsiske forskere MR-hjerneskanninger av hjernens følelsesmessige senter (amygdala) på 27 personer mens de lyttet til en pianist som spilte levende musikk. Deltakerne lyttet også til en innspilt kopi av den samme musikken spilt av samme musiker.

«Vår studie viste at både hyggelige og ubehagelige musikalske uttrykk utført som levende musikk fremkalte mye høyere og mer konsistent aktivitet i hjernens følelsesmessige senter enn innspilt musikk,» sa forskningsleder Sascha Fruhholz, professor i kognitiv og affektiv nevrovitenskap ved Universitetet i Zürich i Sveits. Hun forteller også at «liveopptredener stimuler også en mer aktiv utveksling av informasjon i hele hjernen, noe som peker på sterk emosjonell prosessering i de følelsesmessige og kognitive delene av hjernen». Det interessante er at bare levende musikk viste en sterk og positiv kobling mellom den musikalske forestillingen og denne hjerneaktiviteten hos lytterne.

Levende musikk forårsaket også en sterk forbindelse mellom den delen av hjernen som vurderer musikk i henhold til sin akustiske kvalitet og deres følelsesmessige innhold. Innspilt musikk hadde ikke denne effekten.

Gitt alt dette, konkluderte forskerne med at opplevelsen av å delta på en livekonsert ikke kan kopieres ved å lytte til innspilt musikk hjemme. «Dette kan kanskje spores tilbake til musikkens evolusjonære røtter,» sa Fruhholz. – Folk vil ha den emosjonelle opplevelsen av levende musikk. Vi vil at musikere skal ta oss med på en emosjonell reise med sine opptredener».

Som ivrige konsertgjengere er ikke dette noe nytt for oss, men det er jo greit å få det vitenskapelig dokumentert!

—–

KILDE: Universitetet i Zürich, pressemelding, Feb. 26, 2024. Denne studien ble publisert 26. februar 2024 i “Proceedings of the National Academy of Sciences!”.

Bjørn Petter Ulvær

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer. 

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og gode tilbud.