iStockphoto/Vvoevale og OFO

Møt orkesterets yngste musiker, fiolinisten Brage Sæbø!

 • Instrument: 1. fiolin
 • Ansatt i OFO: 1.1.2020
 • Alder: 26 år
 • Nasjonalitet: Norsk
 • Utdanning: Master fra Norges Musikkhøgskole

I vår serie der vi presenterer utvalgte musikere i Oslo-Filharmonien, har turen kommet til Brage Sæbø. Brage er orkesterets yngste musiker, og klarte det kunststykket å bli ansatt i OFO rett fra studier på Norges Musikkhøyskole! For å se det litt enkelt: da er du god!

Brage Sæbø begynte å spille fiolin i en alder av fire år hos Susanne Helgeland ved Haugesund Kulturskole. I barndommen og ungdomsårene fortsatte han med profesjonelle lærere i Haugesund og Bergen, og i 2014 begynte han på Norges Musikkhøgskole, da med Peter Herresthal som lærer.

 • Mange unge og nyutdannede musikere drømmer om å spille i OFO, hva mener du at du har som gjorde at du fikk denne jobben?

Jeg mener ikke at jeg har noe spesielt som nødvendigvis skiller meg fra andre dyktige studenter. Noen ganger føler jeg faktisk at det er litt ufortjent at jeg sitter her. Samtidig går det ikke en dag uten at jeg er både stolt og takknemlig over å ha fått innpass i et så utrolig orkester som Oslo-Filharmonien.

Jeg vet at det er nok av musikere der ute som kunne gjort jobben jeg gjør like godt som meg. Prøvespill handler i stor grad om å være best når det gjelder, og å kunne vise en personlighet gjennom spillet sitt. Og ideelt en personlighet det er lett å like (hehe). Det viktigste jeg har tatt med meg fra mitt prøvespill i filharmonien, er å stole på min egen musikalitet. Det er vanvittig mange dyktige instrumentalister i verden, så det gjelder å vise at man kan bidra med noe mer enn bare rene noter.

 • Hvordan er det som ung musiker å spille i Oslo-Filharmonien?

Det å være ung i filharmonien har jeg ikke tenkt så mye på, for å være helt ærlig. Alle kollegaene mine er veldig imøtekommende og vennlige. Jeg møter tidligere medstudenter og gode venner hver uke når de stikker innom og vikarierer. I tillegg rakk jeg ikke å være yngst i OFO så veldig lenge før vår kjære sjefsdirigent Klaus Mäkelä begynte hos oss. Alt i alt trives jeg utrolig godt her.

 • Hva er mest krevende som ny og ung musiker i OFO?

Den største utfordringen for meg har nok vært å omstille meg for en ny hverdag hvor man må lære mye nytt repertoar nesten hver uke. Jeg hadde allerede spilt en god del i OFO som vikar før jeg ble ansatt, så jeg var relativt godt kjent med orkesteret før januar 2020. Man får også mye erfaring i orkesterspill gjennom studiene, så jeg vil si jeg var godt forberedt på akkurat den biten.

 • Har du spilt i andre orkestre før?

Før jeg ble ansatt i OFO, så vikarierte jeg en god del rundt omkring i Norge. Jeg var veldig heldig som fikk jobbet en del i OFO i studiene, men også i Bergen, Stavanger, Tromsø/Bodø og i operaorkesteret. Jeg har også vært en del i Det Norske Kammerorkester, takket være NMH sin stipendiatordning for masterstudenter.

 • Har du andre musikkengasjementer i tillegg til OFO?

90% av tiden min går med til å spille i OFO, men jeg får tid til å jobbe litt andre steder innimellom. Jeg har fortsatt med å vikariere litt i andre orkestre, samt at jeg har begynt å undervise litt i ny og ne. Kammermusikk har alltid vært en stor del av min musikalske identitet, så det prøver jeg også å få gjort.

 • Spiller du andre instrumenter, i tillegg til fiolin?

Jeg er overraskende lite talentfull på andre instrumenter. Jeg har lenge ønsket å bli god på piano, men tålmodigheten min for å lære ble nok brukt opp på fiolinen. Ellers har jeg spilt litt bratsj noen ganger, men hvis du trenger en god bratsjist så anbefaler jeg deg å finne noen andre.

 • Hvilke komponister liker du spesielt godt å spille? Har du noen favorittverk?

Det er mange komponister jeg elsker å spille, men noen få skiller seg litt fra resten. Mozart er ufattelig gøy, men samtidig utrolig krevende. Sjostakovitsj og Mahler er noe av det mest episke, og store favoritter. Brahms er også veldig gøy. Med unntak av Mozart er vel trenden at jeg liker komponister som skriver store verk for stor besetning.

Når det gjelder favorittverk, kan jeg nevne Sjostakovitsj symfoni nr. 10, Brahms symfoni nr. 4 og Mahler symfoni nr. 3. Jeg ble også introdusert for Walton i fjor høst, og de to verkene vi spilte da (Belshazzar’s Feast med Mäkelä og Scapino overtyre med Juanjo Mena) har brent seg permanent inn på ønskelisten over verk jeg vil spille igjen.

 • Har du andre interesser eller hobbier?

Hobbyer har jeg ikke så mange av, men jeg er veldig glad i å trene og spille fotball. Interessene mine gjenspeiler vel litt det: jeg liker å følge med på fotball og bilsporten Formel 1, hvor vi forhåpentligvis snart har vår første nordmann, Dennis Hauger, med om ikke altfor mange år.

 • Hva er dine ambisjoner? Hvor er du om 10 år?

Jeg har liksom landet drømmejobben, så når det gjelder ambisjoner og hvor jeg ser meg selv om 10 år, så er det vanskelig å ikke inkludere OFO. Jeg trives utrolig godt i både orkesteret og i Oslo som by.

Bjørn Petter Ulvær

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer. 

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og gode tilbud.