Start det nye året med en gnistrende god innspilling av Händels «Music for the Royal Fireworks»!

Oslo-Filharmoniens nyttårskonsert er dessverre avlyst. Det kan vel neppe bøte på savnet, men det italienske ensemblet Zefiros innspilling av Händels «Music for the Royal Fireworks» burde i hvert fall løfte humøret (link til en smakebit av innspillingen nederst i innlegget)!

Det finnes sikkert hundrevis av innspillinger av dette storslåtte verket, og mange veldig gode. Innspillingen til Zefiro, under ledelse av oboisten Alfredo Bernardini, skiller seg imidlertid ut fra mengden. Zefiro spiller «Ouverture» med en perfekt kombinasjon av storslått prakt og en danseliknende karisma. Den berømte “La réjouissance” er befriende frisk og leken, og helt fri for den litt baktunge stivhet og formalitet som mange andre innspillinger har. Innspillingen er fra 2008, og fortsatt forsvarer den sin plass som blant de beste av dette verket. Händel skrev opprinnelig verket for blåsere og perkusjon, men reviderte verket senere slik at det også inkluderte strykere, og det er stort dette denne versjonen vi spiller i dag.

Händel komponerte “Music for the Royal Fireworks» i 1749 for å feire avtalen som gjorde slutt på den østerrikske arvefølgekrigen. Musikken var bestilt av Kong George II, som akkompagnement til fyrverkeri og en salutt fra 101 kanoner. Jonathan Tyers overtalte kongen til å avholde en prøve i Vauxhall Gardens, som han eide. Hele 12.000 personer møtte opp til prøven, og trafikken over London Bridge var blokkert i tre timer! Luringen Tyers krevde 2 shilling og sixpence i inngangspenger, og gjorde god butikk på prøven.

Hovedoppførelsen fremfor Kong George II ble ikke samme suksess. Halvveis i den litt skuffende forestillingen tok oppskytningspaviljongen fyr og brant ned til grunnen.

I tillegg til «Musick for the Royal Fireworks», inneholder cd-en «Concerti per due cori», også Händel på sitt beste! Forøvrig, “due cori” betyr ikke “to vokale kor”, men to grupper instrumenter. Men selv dette er litt misvisende, siden konsertene faktisk krever tre instrumentgrupper: én strykergruppe og to hver av oboer, fagotter og horn.

https://www.youtube.com/watch?v=Zu-RYhXDSO8

Kilder: gramophone.co.uk, artanmusic.yale.edu

 

 

 

Bjørn Petter Ulvær

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer. 

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og gode tilbud.