Klaus Mäkelä blant verdens mest etterspurte dirigenter i 2023!

I januar hvert år lager nettsiden Bachtrack.com er oversikt over det foregående konsertåret, med en masse spennende statistikk om klassisk musikk i året som gikk. Vi noterer oss f. eks. at klassiske konserter er i vekst. I fjor registrerte Bachtrack.com 31.309 konserter, som er en økning på 14,6% fra 2022 (og det til tross for at Backtracks oversikter ikke dekker alt og alle).

Mest etterspurte dirigenter

På Bachtrack.com kan også lese at Klaus Mäkelä var den nest mest travle dirigenten  – og kanskje dermed nest mest etterspurte – i verden i 2023. Førsteplassen har Andris Nelsons, som er sjefsdirigent i Boston Symphony Orchestra. Selv om antall dirigentoppdrag avhenger av hvor mange oppdrag dirigenten vil påta seg, er det også et uttrykk for hvor etterspurt dirigentene er. I fjor lå Mäkelä på 4. plass, så hans internasjonale popularitet er stigende. Esteren Paavi Järvi er på tredjeplass, mens Manfred Honeck, som er en hyppig gjestedirigent med Oslo-filharmonien, inntar femteplassen. Det er også utrolig at den 96 år gamle Herbert Blomstedt ligger på 10. plass på listen. Blomstedt har imidlertid nå sluttet å turnere som dirigent.

Å være internasjonal dirigent er ikke noe latmannsliv. Elim Chan, som dirigerte Oslo-filharmonien til stor jubel i 2023, toppet listen over de mest travle dirigenter i 2022. I 2023 er hun ikke engang på listen over de 20 travleste, selv med 53 forestillinger i 2023. Det betyr f. eks. at Blomstedt ligger betydelig over dette.

Bachtrend registrerer også at antall kvinnelige dirigenter øker. I 2013 var bare 4 av de 100 mest etterspurte dirigentene kvinner, mens tallet for 2023 var 14. Til tross for en økning, er det fortsatt få kvinnelige dirigenter som markerer seg. Dette bildet forsterkes ytterligere av at bare 7 av 102 symfoniorkestre rundt omkring i verden har kvinnelig sjefsdirigent.

Hva var de mest spilte symfoniske verkene i 2023?

Denne listen domineres av Rachmaninoff og Beethoven. Rachmaninoffs «Symfoniske danser» topper listen, etterfulgt av hans klaverkonsert nr. 3, mens hans klaverkonsert nr. 2 havner på fjerdeplass. Alle disse tre verkene har da også stått på Oslo-filharmoniens program i 2023. Tredjeplassen tar Dvoràks 9. symfoni, «Fra den nye verden».

Beethoven’s 7. og 5. symfoni inntar femte- og sjetteplassen, mens hans «Eroica» (nr. 3), er det åttende mest oppført orkesterverk i 2023. Andre verk på listen er Brahms´ symfoni nr. 4, Tsjaikovskijs nr. 6, «Pathétique» og Stravinskys «Vårofferet».

Selv om det er de eldre verkene som dominerer topp 10, er det interessant å se at samtidsmusikk er på fremmarsj. Samtidsmusikk utgjorde 6% av repertoaret i 2013 og økte til 14% i 2023.

I tabellen nedenfor finner du de meste spilte pianokonsertene, fiolinkonsertene og cellokonsertene i 2023. Det er ikke overraskende at Rachmaninoff 3 topper listen over pianokonserter. Mer overraskende, og morsomt, er det at Griegs A-moll konsert er nr. 6 på listen.

Mozart var mest spilte komponist

Mozart, Beethoven og Bach inntar de tre første plassene på listen over mest spilte komponister, når vi også inkluderer kammermusikk.  Til tross for at Bach inntar tredjeplassen, er tidligmusikk og barokkmusikk på retur i verden totalt (fra 18% til 13%), dog ikke i Europa. De fleste barokk-komponister er jo europeiske, og det er jo ofte slik at orkestrene gjerne spiller musikk fra sitt eget hjemland. Oslo-filharmonien spiller gjerne Mahlers symfonier, og Mahler er en komponist som tar en stadig større del av repertoaret blant verdens synfoniorkestre.

Blant samtidskomponistene er det John Williams som er mest spilt, fulgt av Arvo Pärt og Jörg Widmann. Fjerdemann på listen er Thomas Adès, som Oslo-filharmonien spiller 15. februar. Da står «Three-piece suite» fra «Powder her face» på programmet.

Mest etterspurte cellist spiller mest berømte cellokonsert med Oslo-filharmonien!

8. februar 2024 spiller Oslo-filharmonien Elgars cellokonsert med Sheku Kanneh-Mason som solist. I 2023 var han den mest etterspurte, eller travleste, cellosolisten i verden. Og Elgars cellokonsert er nok den mest berømte av alle cellokonserter. På listen over travle cellister inntar Sol Gabetta fjerdeplassen. Som mange husker, turnerte hun Oslo-filharmonien og Klaus Mäkelä i 2022, etter en glimrende forestilling i Oslo Konserthus.

Den travleste fiolinisten er Augustin Hadelich, som i 2020 hadde to forestillinger med Oslo-filharmonien.  På listen over de ti mest etterspurte fiolinister finner vi også Isabelle Faust (nr. 5) og Janine Jansen (nr. 7), begge med et nært forhold til Oslo-filharmonien, og begge med konserter i 2023. Janine Jansen turnerte også med Oslo-filharmonien og Mäkelä til Taiwan og Sør-Korea i høst.

Listen over travle og mest etterspurte pianister toppes av Kirill Gerstein, som besøkte Oslo-filharmonien høsten 2019. Yuja Wang var i 2022 den travleste pianisten, mens hun i 2023 endte på fjerde plass. 

Man kan gjøre seg flere refleksjoner etter denne gjennomgangen. Jeg merker meg at som ivrig konsertgjenger med Oslo-filharmonien, får jeg oppleve de aller beste dirigentene og solistene!

For å se mer på statistikken til Bachtrend, klikk her.

Bjørn Petter Ulvær

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer. 

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og gode tilbud.