Nordic Artists Management

Møt unge Ludvig Gudim, som vikarierer som konsertmester i Oslo-filharmonien!

Flere blant Oslo-filharmoniens trofaste publikum har sikkert lagt merke til en ganske ung mann som har vikariert som konsertmester det siste året. Denne unge mannen er en av landets glimrende, unge musikere, nemlig Ludvig Gudim. Nylig var han også solist med Oslo-filharmonien på konserten Ung Filharmoni, der han spilte Béla Bartóks «Konsert for orkester». Gudim er 23 år, og har allerede rukket å vinne en rekke priser. Han representerte blant annet Norge i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere i 2016.

Han er utdannet ved Barratt Due Musikkinstitutt, og med Stephan Barratt-Due og Henning Kraggerud som lærere. Han har også studert ved det prestisjetunge Juilliard School i New York, bl a. med Itzhak Perlman.

Du startet å spille fiolin som femåring. Hvorfor ble det fiolin?

Det var rett og slett slik at min eldre søster begynte og spille fiolin, og jeg ville gjøre det samme som henne! Derfor fikk jeg lov til å begynne på Risør kulturskole da jeg var 4 år gammel.

Når bestemte du deg for virkelig å satse på en karriere som fiolinist?

Jeg var veldig interessert i både fotball, ballett og musikk, men da jeg nærmet meg tenårene begynte det å bli for liten tid til å gjøre alle tre. Jeg brukte en sommer på å finne ut av hva jeg trodde ville gi meg mest glede gjennom livet – og valget falt på musikken.

Og det er vi klar for! Du kombinerer en karriere som orkestermusiker med en solistkarriere? Hvordan er det?

Jeg vil si at det er privilegert å få jobbe både i orkester, som solist og i ulike kammergrupper. I år har jeg blant annet vært solist med Oslo-filharmonien og gjort min første solo innspilling av Mozart fiolinkonsert nr. 4 med Howard Griffiths og Radio Symfoniorkesteret i Wien. Det jeg liker aller best med å spille i orkester, er å kjenne på følelsen av felleskap. Det gir en enorm energi å få oppleve øyeblikkene der man skaper en forbindelse med andre gjennom musikk. Det er nesten som å spille i en strykekvartett, bare i et mye større format og med flere involverte.

Du har vikariert som konsertmester i Oslo-filharmonien. Hva mener du skal til får å være en god konsertmester?

Jeg mener en konsertmester først og fremst skal være en sterk og lidenskapelig musiker, som bidrar til å inspirere de andre til å konsentrere seg og til å spille best mulig.

Hvordan opplever du rollen som konsertmester?

Jeg føler selvsagt på det ansvaret man har overfor så mange dyktige musikere. Det er ekstremt mye press, da man må ha enormt med overskudd slik at man også kan lede – ikke bare spille sin egen stemme. Samtidig er det veldig liten tid til forberedelser, siden man skal lære et helt program i løpet av 3 dager med øvelser.

Du har spilt med flere symfoniorkestre. Hvordan vil du karakterisere Oslo-filharmonien sammenliknet med andre? 

Oslo-filharmonien er virkelig et orkester i toppklasse internasjonalt. Det er enormt inspirerende å møte så mange kunstnere som virkelig har et brennende ønske om å gi publikum den beste konsertopplevelsen. I tillegg er Oslo-filharmonien veldig heldige som har en så fantastisk dirigent som Klaus Mäkelä. Jeg har virkelig aldri opplevd en dirigent med mer lidenskap, kunnskap og overskudd.

Hva er du mest engasjert i for øyeblikket?

Skal jeg være helt ærlig, så er jeg for øyeblikket mest engasjert i å bli så god til å spille fiolin som overhodet mulig. Jeg mener virkelig at det nesten må bli en besettelse, da det krever en enorm disiplin og kjærlighet for å oppnå drømmene man har som musiker. På den andre siden er det, for meg, ingen følelse som kan måle seg med det å ha spilt en god konsert og virkelig føle at man har formidlet noe til publikum.

Hvilke komponister liker du spesielt godt å spille? Har du noen favorittverk?

Av symfonier vil jeg si at Rachmaninoff 2. og Sjostakovitsj 5. skiller seg ut for min del. Jeg er veldig glad i Brahms sine symfonier og «La Mer» av Debussy er også en personlig favoritt. Måtte jeg velge en komponist som min favoritt, hadde det vært vanskelig å komme utenom Beethoven (med Schubert som en god nr. 2).

Har du andre interesser eller hobbyer enn musikk?

Jeg er veldig glad i fotball, og prøver å få med meg så mange kamper jeg kan! Jeg er også glad i å lage god mat med samboeren min.

Vi ønsker deg lykke til videre, Ludvig, og håper å se deg igjen med Oslo-filharmonien snart!

Bjørn Petter Ulvær

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer. 

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og gode tilbud.