Henie Onstad Kunstsenter, ved Henie Onstad-klubben, og Oslo-filharmoniens Venner inviterte i fellesskap til utstillingen «Christian Skredsvik – Mot det moderne» tirsdag 11. februar. Nesten 200 deltakere fikk god tid til å se utstillingen før alle benket seg i det store, flotte Studio på kunstsentret.
Marie Bergene Irgens ønsket velkommen, også på vegne av Daniel Weiseth Kjellesvik som var hovedansvarlig for arrangementet fra kunstsentret. Arrangementet var det første i samarbeid med Oslo-filharmoniens Venner. Kjellaug Norr, som sammen med Haakon Thaulow var ansvarlig for arrangementet fra venneforeningens side, ønsket også alle velkommen og takket for flott samarbeid under planleggingen. Kjellaug kom også med en stor overraskelse da hun annonserte at Geirr Tveitts musikk ville bli introdusert av Geirr Tveitts datter Gyri Tveitt!
Så fikk vi et spennende og engasjert kåseri av Cristian Skredsvik-entusiasten Jan Langvandsbraaten. Han gikk gjennom hovedtrekkene i Skredsviks kunstnerliv: hans kunstutdannelse og de viktige årene i Paris, under brytningsårene mellom mer figurativ og tradisjonell malerkunst. Her møtte han også, blant annet, den nye impresjonismen. Flere av maleriene han gjorde stor suksess med i Paris, var med i utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter. Videre fikk vi høre om Skredsviks sentrale rolle blant Fleskum-malerne, om «Fleskumsommeren» 1886 og om, forholdet til og påvirkningen fra andre kunstnere, som Edvard Munch, Kitty Kielland, Harriet Backer, Erik Werenskiold og Eilif Petersen.
God tid til å se utstillingen og Jan Langvandsbraatens kåseri ga oss til sammen en flott kunstopplevelse! Det er helt klart at Christian Skredsvik fortjener en sentral plass i norsk malerkunst!
Så var det tid for musikk. Strykekvartetten fra Oslo-filharmonien besto av Emil Huckle-Kleve og Patrycja Blaszak-Bienkunska på fiolin, Benedicte Royer, bratsj, og Toril Syrrist-Gelgota, cello. Emil Huckle-Kleve introduserte Arvo Pärt og stykket «Summa for strykekvartett». Estiske Arvo Pärt er en meget anerkjent samtidskomponist, og hans musikk er kjent for sin enkle, meditative og spirituelle kvalitet.
Geirr Tveitts datter, Gyri Tveitt, fortalte på klingende hardangerdialekt om verket «Fra en reisedagbok», opprinnelig et pianostykke rekonstruert og arrangert for strykere av Tor Johan Bøen. De åtte småstykkene var inspirert av inntrykk og opplevelser fra hans reiser rundt i Middelhavsregionen, fra Roma, Sicilia, Tripoli, Sevilla og Sahara. Gyri fortale livlig om et forsøk på å transportere et piano i ørkenen med to kameler – det gikk visst ikke helt etter planen.
Geirr Tveitt kombinerer sin særegne harmoniske stil med elementer fra norsk folkemusikk, og musikken vi hørte er et godt eksempel på hans nasjonalromantiske, men samtidig moderne tonespråk.
Strykekvartetten med topp musikere fra Oslo-filharmonien fremførte verkene med kraft, energi og stor innlevelse i de vakre, lyriske partiene i begge verkene.