Noen morsomme fakta om Sergej Rachmaninoff

Denne uken kan vi oppleve to av Rachmaninoffs meste spilte verk, hans fantastiske «Rapsodi over et tema av Paganini» og hans flotte «Symfoni nr. 2». Det er fortsatt billetter igjen! Løp og kjøp! Her kan vi i mellomtiden more oss med noen morsomme fakta om komponisten.

Et ungt musikalsk geni

Sergej Rachmaninoff ble født 1. april 1873 i Semjonov, nordvest i Russland. Som ung mann forbløffet han sine lærere med sin imponerende evne som pianist og komponist. Han skapte storm med sin første klaverkonsert da han var bare 18 år.

En katastrofal premiere

Urfremføringen av Rachmaninoffs første symfoni i mars 1897 var en total katastrofe (du kan lese mer om dette her). Den ble dirigert av Glazunov, som i beste fall var inkompetent og, ifølge noen, full. Kritikerne rev verket fra hverandre, og det ble aldri fremført igjen mens Rachmaninoff levde. Han gikk inn i en depresjon og trengte behandling for å overvinne problemet.

Ulovlig gift med kusinen

Det var etter å ha fullført sitt første store korverk, «Vesna» (Vår) i 1902, at Rachmaninoff overraskende kunngjorde at han ville gifte seg med sin kusine, Natalya. Dette vakte oppsikt, fordi i Russland fikk ikke søskenbarn lov til å gifte seg med hverandre. Men gifte seg gjorde de, og i mai 1903 ble datteren Irina født.

Takket nei til Boston

Rachmaninoff var ikke bare komponist, men i sin samtid var han en god dirigent og praktfull pianist. Han ble utnevnt til sjefdirigent for Bolshoi-teatret i 1904. Han ble også tilbudt flere viktige stillinger i USA og to ganger hos Boston Symphony Orchestra. Men han takket nei begge ganger.

Symfoni nr. 2 en suksess

Rachmaninoff komponerte sin symfoni nr. 2 i Dresden, hvor han og hans familie bodde i fire år fra 1906. Å skrive symfonien var en skremmende affære for komponisten, ikke minst pga fiaskoen med den første symfonien. Den ble imidlertid en rungende suksess og har forblitt en av de mest populære av alle hans verk. Det er bare å glede seg til fremførelsen denne uken!

Enorme hender

Rachmaninoff hadde muligens de største hendene innen klassisk musikk, og derfor er noen av stykkene hans djevelsk vanskelige for mindre velutstyrte utøvere. Han kunne spenne 12 pianotangenter fra tuppen av lillefingeren til tuppen av tommelen! Prøv det!

Klaverkonsert nr. 3 en lysende hit

Rachmaninoffs store hender kom til sikkert nytte da han fremførte sin nå berømte tredje klaverkonsert. Den er større, fyldigere og mer ekspansiv i tone og stil enn den andre klaverkonserten. I Rachmaninoffs samtid var det mange konsertpianister som ikke evnet å spille konserten, og den dag i dag stiller den enorme krav til solistens teknikk og musikalitet.  Konserten er likevel blant de mest spilte – og populære – i dag.

Dypt religiøs

Rachmaninoff var dypt religiøs og en mann med en sterk moralsk karakter. Rachmaninoff forlot f.eks. sin posisjon som visepresident i det Russiske Musikkselskap i protest mot at en musiker ble oppsagt fordi han var jøde. Hans religiøse tro ble vakkert uttrykt i 1915 gjennom hans sett med korvespere. De er delt inn i to deler, en kveldsvesper og en morgenvesper, begge fulle av utsøkt rike harmonier.

Flyktet fra den russiske revolusjonen

Rachmaninoffs så på den russiske revolusjonen i 1917 som slutten på det Russland han kjente. I desember 1917 forlot han Petrograd, og satte kurs for Helsinki på en åpen slede med kone og døtre. Han var nå i 40-årene, og etablerte seg som konsertpianist, hvilket var betydelig mer lønnsomt enn tilværelsen som komponist.

Amerika var fremtiden

Rachmaninoff så på Amerika som fremtiden, og da han kom dit i 1918, satset han for fullt på tilværelsen som konsertpianist. Etterspørselen etter å oppleve hans virtuose spill var så stor at det ble lite tid til komponering. I konsertsesongen 1922-23 ga Rachmaninoff mer enn 70 forestillinger fra november og ut mars. Han tjente nok penger til å bygge et hus i Los Angeles som var en eksakt kopi av hans opprinnelige hjem i Moskva.

Raske biler og båter

Til tross for suksessen, smilte Rachmaninoff sjelden på fotografier. Han ble sett på som en alvorlig mann. Men det var nok bare den offentlige fasaden. Han hadde en lidenskap for raske biler, og senere hurtige båter. Han var den første i sitt nabolag som hadde bil.

Siste konsert en begravelsesmarsj

Ved sin siste turné i 1943 var Rachmaninoff allerede alvorlig syk. Det virker nesten profetisk at hans siste konsert den 17. februar 1943 inkluderte Chopins berømte begravelsesmarsj. Han døde av kreft en måned senere i Beverly Hills, fire dager før sin 70-årsdag.

Mest spilt i 2023

Bare et tiår etter Rachmaninoffs død spådde Grove Dictionary of Music and Musicians at den «enorme populære suksessen noen få av Rachmaninoffs verk hadde i hans levetid sannsynligvis ikke vil vare, og musikere ville aldri betrakte dem med særlig velvilje». De kunne ikke tatt mer feil. I 2023 var hans «Symfoniske danser» og klaverkonsert nr. 3 de hyppigst fremførte orkesterverk av alle.

 

Kilde: classicfm.com

 

 

Bjørn Petter Ulvær

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og andre tilbud til våre medlemmer. 

Få alltid siste nytt!

Abonner på vårt nyhetsbrev

og du vil få beskjed om nyheter, kommende arrangementer og gode tilbud.